Šilumos kainos

Kurį laiką visos tos isterijos apie šilumos kainas miestuose man buvo neįdomios. Visus rėkiančius apie šilumą ir jos kainas tylomis nurašydavau į dibilų kategoriją.

Požiūris kiek pasikeitė. Tiesa, dėl isterijų tai nepasikeitė. O pasikeitė tai, kad kategoriškas dibilų filtras jau praleidžia nemažai informacijos apie tai, kad esame, lengvai tariant, kvailinami. Filtrą padėjo pralaužti Commonsense straipsnis, o vėliau žinoma, to paties, žymiojo visų Lietuvos Internetų proto krušimo profesorius Rokiškio žurnalistinis tyrimas su ilgų ilgiausia fleimine komentarų uodega.

Naujasis Rubicon'o logo
Naujasis Rubicon’o logo

Tiesa, dar kiek nustebintas buvau po to, kai pamačiau pirmąsias sąskaitas už šilumą įsikrausčius į naujų (2005) statybų namą. Dalinai tai buvo dėl to, kad pro sieną lengvai pūtė. Bet praėjusį rudenį plyšiai buvo užkaišyti, o sąskaitos vis tiek nedžiugino. Nutariau padaryti nedidelį tyrimą, t.y. apklausti savo draugų ir kt. pažįstamų apie tai kiek jie moka/mokėjo už šilumą. Apklausoje dalyvavo:

  • Individualus rąstinis ne visai kokybiškai (anot šeimininko) suręstas namas.
  • Mano paties butas – t.y. naujos statybos, su ištaisytais brokais.
  • Kito, naujos statybos namo, didesnis butas (Žirmūnuose bene).
  • Naujos statybos namas su nepriklausomu dujų šildymu (kiekviename bute po atskirą boilerį).
  • Senos statybos namas su nepriklausomu nuo VE šildymo katilu, kuris šildo dujomis keletą šalia vienas kito esančių namų Vilniuje Antakalnyje.

Taigi, statistika tokia (o išvadas ir pasvarstymus prašome patys parašykite komentaruose):

Individualus rąstinis namas

[kalba netaisyta] 🙂

Mano šildymas malkinis – dieną ir dujinis – naktį, o vonioj veikia elektrinis kaloriferis (automatinis temp režimas). Karštas vanduo virtuvėj – dėka elektrinio boilerio (naudoju tik nuo naujųjų metų). Karštas vanduo kitur – dėka dujiniu katilo turinčio automatinį pašildymą. Namas – apie 215 m2, iš jų aš šildau – apie 120 m2. Kai būna svečių – šildau ir visus 180 m2. Taigi išlaidos šildymo ir karšto vandens:

elektros – vidutiniškai 220 Lt/men (iš jų gal 20 proc suvalgo tas kaloriferis – taip spėju)

dujas pilu karta metuose, paskutiniais metais pyliau uz 3400 Lt – (tuo met buvo labai blogas laikas)

– jei geriau parinkti laiką, tai mokėčiau 2500 Lt.

Malkų sunaudojau už 700 Lt. Pirkau rastelius, bet pjausčiau ir kapojau pats.

[nuo čia mano samprotavimai]

Eenergija šiam namui 12 mėn kainavo ~4250 Lt. Iš šios sumos sunku išskaičiuoti karštą vandenį. Mano bute k.v. pašildymo kaina ~20 Lt. Manau, kad name ta kaina turėtų būti didesnė, bet nedaug. Galėtumėm tą sumą dauginti iš 12, tai gausis 240. Tad grubiai sakome, kad to namo energija kainavo ~4000 Lt.

[atnaujinta]:

Darome grubią prielaidą, jog 3/4 tų pinigų “surijo” keturi šalčiausi mėnesiai. O tada dar prisimename, kad viskas dar nesukūrenta. Geriausiu atveju du trečdaliai. Tada paimam ir tą 750 padalinam iš trijų ir padauginam iš dviejų ir padalinam iš 120 ir gauname 4.2.

Mano paties butas

Sudėjau viską tiesiog į grafikus. O šilto vandens energiją ir kainą sudėjau, nes… Nes galėjau 😉 Tiesa, nepamiršti reikia, jog 2010 sausį ir vasarį  siena buvo kiaura. Mūsų plotas yra 62 kv. m., o visą praėjusią žiemą (grafikuose 2011 sausis ir vasaris) laikėme ~23 laipsnius.

Šiek tiek nustebino, kad šilumos kiekis neitin skyrėsi prieš remontą ir po. Galbūt mėnesių “šaltumas” ir namuose palaikoma temperatūra skyrėsi… Deja, čia gerą objektyvumą pasiekti sunkoka.

[atnaujinta]

Taigi padaliname dabar tą mėnesį, katras brangiausias (336) iš 62 ir gauname 5.42

Kito naujos statybos namo butas

128 m2. Va tokie mokesčiai pernai (su vandens pašildymu, mėnesius, kuriuos galima palyginti padariau raudonais):

[atnaujinta]

Jamam dabar 2010 sausį ir padalinam iš 128 ir gauname: 3.5

Naujos statybos namas su nepriklausomu dujų šildymu

[kalba netaisyta]

Daugiausiai už dujas mokėjo 230 lt (į šitą sumą įeina ir karštas vanduo, nes atskirai paskaičiuot kiek dujų sunaudojam ruošdami karštą vandenį ar šildymui negalim). Čia berods už gruodžio mėnesį, kitais mėnesiais vidurkis apie 160-180. Mes laikėm apie 21 laipsnį šilumos.

[čia toliau jau mano viskas prirašyta]

Buto plotas 60-70 kv. m (tingiu perklausinėti:)).

[atnaujinta]

230/64=3.6 arba 180/64=2.8

Sena statyba su atskiru “centriniu” šildymu

Žinokit, pats nustebau, kad tokių yra. O pasirodo yra. Žodžiu stovi vienas kitas namas, o šiek tiek tolėliau yra katilinė. Tiesa anot buto šeimininko, pas juos dideli nuostoliai perdavime 😉 T.y. neizoliuoti vamzdžiai, nevisai teisingai radiatoriai išvedžioti, žiemą, kai sniego mažiau – jis nutirpsta ir matosi žolė. Nes ūkis senas . Taigi 100 kv. m buto šildymas:

263 Lt – 2011 sausį

314 Lt – 2011 vasarį

[atnaujinta]

314/100=3.14

[atnaujinta]

Ir ką gi turime? ogi va ką:

  • Individualus rąstinis ne visai kokybiškai (anot šeimininko) suręstas namas. 4.2 Lt/kvm
  • Mano paties butas – t.y. naujos statybos, su ištaisytais brokais. 5.42 Lt/kvm
  • Kito, naujos statybos namo, didesnis butas (Žirmūnuose bene). 3.5 Lt/kvm
  • Naujos statybos namas su nepriklausomu dujų šildymu (kiekviename bute po atskirą boilerį). 3.6 Lt/kvm arba 2.8 Lt/kvm
  • Senos statybos namas su nepriklausomu nuo VE šildymo katilu, kuris šildo dujomis keletą šalia vienas kito esančių namų Vilniuje Antakalnyje. 3.14 Lt/kvm
Share
This entry was posted in Bačka, Pilkųjų ląstelių impulsai and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

  1. Posted 2011-04-20 at 17:23 | Permalink

    Ne iš to galo žiūri. Tu paskaičiuok kiek ENERGIJOS sunaudoja kiekvienas šildomas būstas ir tada jau galima žiūrėti į energijos kainas.

    Šiuo metu imanoma pastatyti namą, kuris Lietuvos salygomis elektra būtų šildomas už 100 Lt/mėn. Bet tai nereiškia kad tai pigiausias šildymo būdas.

    • skirtumas
      Posted 2011-04-21 at 05:51 | Permalink

      O tada? Užbaikite mintį.

      Be to tas rašinėlis nepretenduoja į gerą tyrimą. Tai tiesiog pasvarstymai kaip galima daryti ir kiek tai kainuoja mažiau ar daugiau, negu pats tai šilumos energijai išleidi. Jeigu jūs galite tą tyrimą atlikti tai būtinai atlikite – bus labai įdomu paskaityti.

  • BATGA’i moku pasiskolinęs iš:

    pipete_kreditas_small
  • Turinys ginamas:

    Batga-a_logo
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar